Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день свята Вознесіння Господнього в Храмі Христа Спасителя м. Москви

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день свята Вознесіння Господнього в Храмі Христа Спасителя м. Москви
Версія для друку
17 травня 2018 р. 21:59

17 травня 2018 року, у день свята Вознесіння Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні Церква урочисто відзначає велике дванадесяте свято Вознесіння Господа і Спасителя нашого. Усім добре відома подія, що згадується, коли на завершення Євангельської історії Спаситель, розп'ятий і воскреслий, з'явився учням і вознісся на їхніх очах на небо.

Сьогоднішнє читання з Євангелія від Луки (Лк. 24:36-53) оповідає нам, в межах одного розділу, практично про все, що сталося після Воскресіння Спасителя. І в уривку, який ми сьогодні чули, є дещо, що допомагає нам зрозуміти саму природу Божественного Вознесіння.

Коли Господь явився учням, вони, звісно, зніяковіли, і тоді Він поставив їм запитання, яке миттєво привело до розуміння тієї реальності, з якою вони зіткнулися в особі Воскреслого Спасителя. А питання було таке: «Чи маєте ви що-небудь поїсти?» Можна собі уявити учнів, які були свідками розп'яття, смерті, але не Воскресіння Спасителя. Бачачи Його явлення, багато хто подумав, що це дух, якесь видіння, але Господь говорить: «Дух плоті і кістки не має, а Я маю». На доказ того, що Він реально перебуває в людському тілі, Спаситель питає: «Чи маєте що-небудь, що можна з'їсти?» І, скуштувавши їжу, Він вивів їх до Віфанії і вознісся на їхніх очах.

Можливо, якби не ця зустріч зі Спасителем, ця проста людська розмова, це вкушання їжі, все могло б здатися видінням, чимось нереальним. Але Господь ввів учнів в реальний, фізичний з Ним зв’язок.

Господь вознісся на небо, а небо у Святому Письмі — це певний образ і символ іншого буття, іншого світу, недоступного для людини. Цей світ, дійсно, лежить поза чуттєвим і раціональним сприйняттям, але зв'язок між світом небесним і світом земним існує і існував завжди. Старий Заповіт розповідає, як ангели, які живуть у тому світі, відвідували наш світ; а найзначнішим ангельським відвідуванням цього світу було Благовіщення Пресвятої Богородиці, коли Ангел увійшов у Назаретську світлицю, де молилася Пресвята Діва.

Були два випадки в Старому Заповіті, коли люди пройшли шляхом від землі до неба — це пророки Єнох та Ілія. Але вони не зробили цього самостійно, — їм була потрібна певна Божественна сила, яка їх перевела з буття фізичного до небесного, духовного буття. А Господь Ісус Христос прийшов у наш світ не тим шляхом, яким Єнох і Ілія піднеслися на небо, не тим шляхом, яким ангели і архангели сходять на Землю. Він зійшов на землю через народження від Пресвятої Діви, але покинув наш світ тим самим шляхом.

Небо — символ іншого буття, іншого життя. Але що відбувається в момент Вознесіння? Господь возноситься зі Своїм тілом, тим самим, яке незадовго до цього насичувалося звичайною фізичною їжею. Він підносить людську природу в інший, поки невідомий для нас світ. Що ж це означає? А це означає, що інший світ не може бути цілком відчуженим від світу земного. Ми не можемо собі уявити, які зв'язки між ними існують, але той факт, що людська плоть була через Вознесіння піднесена в Божественну славу, свідчення того, що в іншому світі присутній і наш світ — звісно, перетворений силою Божественної благодаті.

Яке ж значення це має для всіх нас? Величезне значення. Ми маємо розуміти: все, що ми робимо в цьому світі, не зникне з нашою смертю і не зникне взагалі ніколи. Все, що ми творимо, переходить у вічність. Якщо ми говоримо, що в іншому світі присутня повністю змінена фізична природа, значить, у тому світі присутнє наше повністю змінене життя. І перетворення нашого життя починається не в іншому світі, як і явлення тіла Спасителя, прославленого через Воскресіння, не було викликано впливом Божественної сили поза фізичним буттям, — преображення Спасителя, Його плоті, Його тіла відбулося вже тут. Тож, ми, люди, що живуть в історії і присутні в цьому світі, маємо пам'ятати, що нашим головним завданням є перетворення цього світу. Коли нам говорять: «А чи маємо ми робити щось добре за межами особистого або сімейного життя? Чи маємо ми щось робити, щоб світ був краще?», ми як Церква відповідаємо: «Не просто маємо — ми покликані до того, щоб світ ставав краще, щоб людина ставала краще, щоб перетворення, яке у всій повноті являється в Божественному Небесному царстві, починалося вже тут, в умовах нашого земного буття».

До участі в цьому перетворенні покликана Церква і всі віруючі люди. Ось чому у християнина завжди має бути активна життєва позиція. Ми не маємо миритися зі злом. Ми маємо намагатися включати Божественні заповіді, тобто вищий закон людського буття, у це життя через свій власний досвід, через досвід спілкування з рідними, близькими. А ті, хто має владу, повинні завжди пам'ятати, що на них — особлива відповідальність включати цю велику реальність, яка творить себе силою Божою і силою людською, реальність перетвореного буття, в життя сучасного людства.

Звичайно, ворог роду людського сильний, і вся його боротьба саме на цьому фронті — не допустити перетворення нашого світу. Але Церква Божа існує у світі і називається войовничою Церквою саме тому, що вона бореться за цей світ, за його перетворення, щоб у Царстві Божому явилися і наші перетворені тіла, і наша фізична, благодаттю Божою повністю змінена реальність.

Таку таємницю відкриває нам сьогодні Господь через подію Вознесіння. А святий Іоанн Златоуст говорить про це так: «Не для того Господь втілився, щоб залишити плоть, тіло Своє тут, але щоб воно завжди було з Ним». А це означає, що весь наш світ, перетворений силою благодаті Божої, завжди може бути з Христом, якщо тільки ми не знищимо його своїм гріхом і своїм боговідступництвом. І хай допоможе нам Господь здійснювати велику місію — місію спасіння не тільки самих себе, своїх рідних і близьких, а й перетворення світу, якого бажає Господь і заради якого Він зійшов на хрест, переміг смерть, явив Свою Божественну силу у Воскресінні і піднісся на славу Бога Отця. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Покрова Пресвятої Богородиці після Літургії в храмі Всіх святих в Мінську

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Марфо-Маріїнській обителі м. Москви

Патріарша проповідь у свято Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Нікольському кафедральному соборі м. Армавіра

Слово Святішого Патріарха Кирила після богослужіння в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця в Єйську

Патріарша проповідь у свято Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Богородице-Різдвяному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь після Літургії в Неділю 16-ту після П'ятидесятниці в храмі святителя Інокентія Московського в Бескуднікові м. Москви

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Новомучеників і сповідників Церкви Руської в Норильську

Патріарша проповідь після Літургії в храмі святої мучениці Татіани в Когалимі

Слово Святішого Патріарха Кирила в 40-у річницю з дня смерті митрополита Никодима (Ротова) після Літургії в Олександро-Невській лаврі

Патриаршая проповедь после Литургии в Стефано-Махрищском ставропигиальном монастыре